Giv de nyfødte grise en god start på livet med varmelamper

En god start på livet har stor betydning for den videre færd. Dette gælder både mennesker og dyr, og herunder også grise.

Når en so har faret, kommer de små gris ud til et miljø i stalden, hvor der er noget køligere end det miljø, de har været vant til i soens mave. Den store temperaturforskel kan være et stort chok for grisene, og et så pludseligt møde med et køligere miljø, kan være skadeligt for dem og resultere i, at de ikke klarer den. For at give de nyfødte grise den bedste start på livet, er det vigtigt, at de stille og roligt vænner sig til den kølige stald. Det kan du hjælpe dem med ved at skabe et godt og varmt miljø til dem med varmelamper.

Med varmelamper til grise er det muligt at hjælpe grisene med at tilvænne sig til staldens temperatur med små skridt. Varmelampen hænges op i farestien, hvor de små grise kan nyde godt af varmen, mens de store grise kan nyde de kølige temperaturer i stalden, som de foretrækker.

Det rette underlag giver maksimal udnyttelse af varmelampen

Vil du være sikker på at skabe det mest optimale miljø for de nyfødte grise, er det ikke kun varmelampen, du skal huske. Også underlaget er essentielt for, at de små grise får den temperatur, de har brug for. Der er nemlig forskel på, hvor godt underlag udnytter varmen fra varmelampen. Med det forkerte underlag vil varmelampens effekt mindskes, og grisene vil ikke få den varme, de har brug for i den første tid.

Ligger grisene på et betonunderlag, vil de få en optimal varme. Her optages varmen fra varmelampen og bliver fordelt på betonoverfladen og videre til grisene, der ligger herpå. På den måde vil grisene både få varme oppefra og nedefra, og dermed er chancen for, at de overlever, større.

Ønsker du at give de kommende grise på din gård den bedste start på livet, og vil du være sikker på, at så mange af dem som muligt overlever, så sørg for, at der er et godt og varmt miljø i farestien, allerede inden soen farer. De små grises første levetid vil dermed være i et varmt miljø, hvor de stille og roligt kan vænne sig til de køligere temperaturer i stalden.

admin