Hav styr på stubfræsning og træfældning

Det der med at fælde træer kan da ikke være så besværligt, for det er vel bare noget med at hente en økse eller – endnu bedre – få fat i en motordreven kædesav til opgaven, og så går det endnu hurtigere!

Ovenstående beskrivelse er i teorien korrekt nok, men det svarer lidt til at sige, at det med at male vel bare er at svinge penslen, og så rammer malingen vel det tilsigtede mål på et eller andet tidspunkt: Ergo er der så mange flere aspekter ved det.

Der er ikke to opgaver med at fælde træer, der er ens, og det samme gælder, når en stubfræsning skal fræses ned, så det efterfølgende areal står plant tilbage og for eksempel kan bruges til rekreative områder for ældre mennesker, der ikke skal forcere problemer på ruten, eller endda som fodbold- eller sportsbane.

Angående træfældning skal du have styr på omgivelserne og trætypen. Er der huse, elledninger eller andet i de nærmeste omgivelser, som kan risikere at blive ramt af et eventuelt løbs væltet træ?
Hvor gammelt er træet? Hvilken sort er det? Er det råddent indvendigt og på kanten til at vælte selv? Alle disse spørgsmål skal tages i betragtning, når du skal i gang med den opgave.

Derfor kan det være en idé at beskære nogle af grenene i toppen for at få en fornemmelse for, hvordan træet agerer, når det bliver skåret i mindre stykker, men værd altid opmærksom på, at nedfaldne grene ikke rammer nogle ting eller mennesker. En afspærring kan være en god idé i den forbindelse.
Det allerværste ville nemlig være, hvis grenen eller træet forvolder skader på noget eller nogle under fældningen. Når du skærer grenene fra først, er der også mindre chance for, at resten af træet rammer noget, når du fælder det.

Af samme grund får man også tit professionelle træfældere- beskærere- og fræsere til at foretage disse opgaver på specielt kommunale og andre offentlige arealer, så der er mindst risiko for, at det kan ende i en katastrofe, for der er – som nævnt – mange ting at have in mente, når man vil have løst de opgaver, end man som privat person måske tænker på eller overvejer, når man giver sig i kast med det.
Naturen er nemlig lunefuld.

Det samme gælder det at foretage stubfræsning. Man forventer måske, at det bare er noget med at hugge eller skære i nogle træstubbe, til de er helt pulveriseret, men hvis du ikke foretager tjansen korrekt, efterlader du måske rødder, så der vokser træer op igen snart, og det er ikke hensigstmæssigt, hvis der er skal anlægges noget andet end træer på det nye område.

Hvis du udfører stubfræsning uhensigsmæssigt, kan det blive en kostelige affære for din krop og udstyr, hvis du ikke har styr på, hvordan man gør det korrekt.

Så selvom du måske mener, at træfældning og stubfræsning kan foretages selv, er det med stor sandsynlighed en mere sikret løsning at bede professionelle om at gøre det. 

 

Anders Lundtang Hansen